Har en af dine nærmeste et alkohol- og/eller medicinmisbrug? Er en af dine medarbejdere eller kollegaer ude i et misbrug, som er ved at tage overhånd og føler du, at du har prøvet alt for at hjælpe ham eller hende? Givet advarsler? Tigget og bedt? Truet med fyring? Truet med skilsmisse? Har du hjulpet og støttet? Er din grænse for, hvad det er acceptabelt blevet rykket igen og igen? Så er der måske kun én vej og det er at få professionel hjælp til at udføre en intervention.
Men hvad betyder intervention? Intervention betyder at gribe ind, at mægle eller at lægge sig imellem, i en fastlåst og ulykkelig situation. Når det drejer sig om intervention i alkoholafhængighed, betyder det, at der er nogle mennesker omkring alkoholikeren, der holder så meget af ham eller hende, at de ønsker at hjælpe med at stoppe denne selvdestruktive adfærd. Hos Misbrugskonsulenterne tilbyder vi vores hjælp på både Sjælland, Fyn og i Jylland – så uanset hvor i Danmark du bor, skal du ikke tøve med at kontakte os.
Intervention kræver kærlighed og mod
Det kræver kærlighed og mod at overskride denne grænse, der hedder at blande sig i et andet menneskes liv – at overskride individets ret til helt selv at bestemme, om de vil gå hundene eller ej. De mennesker, der vover at overskride denne grænse, har så meget selvværd og selvrespekt, at de ikke ønsker at stå på sidelinjen og være tilskuer mens et andet menneske, som de elsker og holder af, forgår i alkoholens tåger.
Resultatet uden intervention kan være, at situationen går fuldstændigt i hårdknude og kan ende med f.eks. skilsmisse, mistet arbejde, social udstødelse og dermed yderligere social deroute, indlæggelser og i sidste ende, en tidlig død.
Når vi går ind i et interventionsforløb, lægger vi stor vægt på, at det er os, der har den professionelle viden og erfaring på området. Vi forbereder os grundigt og udviser naturligvis empati, respekt for alkoholikeren og familien og samtidigt fastholder udviklingen. Vi lider ikke af berøringsangst og hvis interventionen skal lykkes, er det ofte nødvendigt at både familie og arbejdsplads bliver inddraget.
Forløbet med intervention forløber således:
Når enten ægtefælle, ven, familie eller arbejdsgiver kontakter os og fremlægger problemet, starter planlægningen af interventionen. Der indkaldes til et møde med de parter, der er direkte involveret. Alle facts bliver samlet og det undersøges, om arbejdsgiver vil være en oplagt part i interventionen. Sørgeligt nok er det at have et arbejde, ofte det sidste den alkohol- og/eller medicinafhængige hænger sin selvrespekt på.
Der tages kontakt til arbejdsgiveren og undersøges, om der er bemærket noget usædvanligt på arbejdspladsen. Meget ofte vil det her blive konstateret, at der har været en hjælpsomhed med at støtte medarbejderen. Nogen har måske taget hans/hendes pligter, som har været forklaret med stress eller problemer på hjemmefronten.
Der indkaldes til fællesmøde med alle involverede og hele interventionen gennemgås i praksis – alle har forberedt sig, skrevet det de vil sige ned og er blevet instrueret af interventionisten. Alt bliver gennemgået og kontrolleret. Det er vigtigt, at der er en grundig forberedelse og intet er overlagt til tilfældighederne.
Når alt er gennemgået og kontrolleret, planlægges mødet med den alkoholiker, det drejer sig om. Alle skal være til stede når han eller hun dukker op og have indtaget deres pladser. Her starter den del af en intervention, der skal kærligt, men bestemt, hjælpe den afhængige til at gå i behandling – og gøre noget ved sit problem for, at få et godt og værdigt liv.
Kontakt os og hør mere om mulighederne for behandling
Du er altid velkommen til at kontakte os for yderligere information om intervention. Vi besvarer gerne alle dine spørgsmål. Ring på telefon: 60 22 46 18 eller send en mail til: info@mollen.dk, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Du kan også ringe til Behandlingscenter Møllen på døgntelefon: 70 26 12 24.